Andrée en Pierre Arty

De ‘Stichting Andrée en Pierre Arty’ werd opgericht in 2006. Haar doel? Het consolideren en promoten van Andrée’s werk (collages, tekeningen, schilderijen en gedichten), net als de verzameling affiches en foto’s van Pierre.

Andrée Arty

Andrée – Arty – Rahier wordt op 9 november 1923 geboren in Ensival, waar ze opgroeit in een artistiek nest. Geïnspireerd door haar vader en succesvolle vioolspeler Albert Rahier volgt ze zang en pianobegeleiding aan het Brusselse Koninklijk Conservatorium. Om vanaf 1944 recitals te brengen in binnen- en buitenland. Dit in het gezelschap van haar echtgenoot Pierre Lulsens, die haar als recitant vergezelt.

Begin de jaren ’50 zegt Andrée de concertwereld vaarwel om zich voortaan passioneel aan een eerdere liefde, de poëzie te wijden. Dichtbundels van haar hand zijn o.a. ‘Le vêtement de noces’, ‘Comptines pour une chatte’ en ‘L’Alliance’. Hierbij hanteert Andrée Arty een stijl wars van alle regelneverij en wil ze vanuit haar eigen leven vooral haar gevoelens en intieme levensovertuiging uitdrukken. Haar gedichten handelen dan ook over het liefdesspel of haar spirituele zoektocht.

In 1965 legt de 43-jarige Andrée Arty haar pen voorgoed neer en concentreert ze zich volop op het creëren van collages. Een resolute ommezwaai, waar ze – gelukkig voor de kunstliefhebber – niet meer op terug komt. Want Andrée’s stap luidt het begin in van één van de vruchtbaarste fasen van de Belgische collagekunst.

Haar eerste collages leunen dicht aan bij surrealisme dat ondertussen in alle geledingen van de maatschappij is doorgedrongen. En al snel worden haar werken positief onthaald. Critici roemen haar rijke verbeelding, de diepgang van de aangesneden thema’s en haar eerlijke gevoeligheid. Die kunstkritische en commerciële succes sporen Andrée Arty er toe aan om tegen een razendsnel ritme te produceren.

Maar toch zal in die collagekunst ook de dichteres in haar nog komen piepen. Want Andrée beperkt zich niet tot het louter uitknippen van beelden, ze verrijkt haar collages met woorden en zinsdelen. Waardoor ze hybride conceptuele composities creëert. En parallel met haar collages, begint ze ook te tekenen met potlood, pastel of houtskool op papier. Hierbij was het haar vooral te doen om te tekenen met haar hele ziel en niet enkel met het potloodpunt.

Kortom: de waarde van een kunstwerk ligt voor Andrée Arty meer in de gave om emoties op te wekken en door te geven dan in de virtuositeit van een compositie. En het is in dat perspectief dat haar hele oeuvre vandaag en in de toekomst moet worden beoordeeld.

Pierre Arty

Pierre Arty (zijn echte naam was Pierre Lulsens) heeft vijftig jaar lang bijgedragen tot de artistieke vitaliteit van Franstalig België. Deze man, die gepassioneerd was van show en theater, werd geboren in 1923 te Brussel en is er overleden op 8 september 2010. Hij was getrouwd met Andrée Rahier, die als kunstenares heel actief bezig was met muziek en beeldende kunst.

Culturele activiteiten
Meer dan een halve eeuw lang zal Pierre Arty’s overweldigende activiteit zich inbedden in het culturele landschap van België. In zijn nooit aflatende scheppingsdrang en koortsachtige zoektocht naar creativiteit – zowel in binnen- als buitenland, sticht hij zijn eigen show- en concertbureau. Om vervolgens terug te keren naar het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel.

Die zoektocht naar opzienbarende kunstenaars of creatievelingen brengt hem op de vijf continenten en in meer dan 70 landen! Hij was zowel bestuurder van het Brussels Wereldfestival in 1958, medestichter van Europalia en de ‘Francophonies théâtrales’, afgevaardigd bestuurder van het netwerk Exploration du Monde en de ‘Association des arts et de la culture’ (Adac) in het Paleis voor Schone Kunsten. En hij was ook vice-voorzitter van de stichting Koningin Paola.

Realisaties
Hij creëerde twee audiovisuele spektakelstukken (Enchantement de Bruxelles en La Belgique selon Victor Hugo). En aan hem danken we ook de twee werken: Impression de Belgique (uitgeverij Dexia) en A la rencontre des étoiles (Luc Pire).

Onderscheidingen
Geadeld tot ridder door koning Albert II
Officier in de ‘Ordre des Arts et des Lettres de France’
Ridder in de Orde van Verdienste van de Republiek Italië
Ridder in de Orde van Verdienste van de Bondsrepubliek Duitsland