De zes studenten van de compositieklas van het Koninklijk Conservatorium Brussel (KCB) werden voor deze wedstrijd geselecteerd door een professionele jury bestaande uit Jurgen De Pillecyn, docent muziekschriftuur en coördinator van de afdeling compositie aan het KCB, Peter Swinnen, gewezen directeur van het KCB, Luc Van Hove, werkt als componist in opdracht van belangrijke organisaties en uitvoerders zoals Brussels Philharmonic Orchestra, I Fiamminghi en L’Opéra Royal de Wallonie en Annelies Van Parys, docent orkestratie, vormanalyse en compositie aan het KCB.
Op 8 december 2019 werden vijf van de zes composities uitgevoerd in de concertzaal van het conservatorium. Het internationale deelnemersveld met Romain Cadot (Frankrijk), Chih-Yun Chiang (Taïwan), Emile Daems (België), Alkis Karyzonis (Griekenland) en Evans Kocja (Albanië) wist het aanwezige publiek te overtuigen. De door de jury aangeduide eerste laureaat, de Taïwanese Chih-Yun Chiang, kreeg ook van het aanwezige publiek een stevig applaus. Tweede werd Alkis Karyzonis met “Totalement Automatique” voor alt sax, viool en piano.
Chih-Yun Chiang
Geboren in Taipei, Taiwan in 1995. Begon haar studies aan het Koniklijk Conservatorium Brussel in 2018 bij professor Annelies Van Parys, waar mevrouw Chiang werkt aan haar masterdiploma Compositie.
In 2013 werd ze toegelaten tot de Universiteit van Taipei en begon ze haar Bachelordiploma met een major in compositie. Tijdens haar tijd aan de universiteit voerde ze verschillende opdrachtwerken uit, korte filmsoundtracks, maar ook gecomponeerde en uitgevoerde musicals.
In 2016 won ze de Taipei City University academic year Excellence Scholarship.
“Het schilderij ‘Les Saisons confondues’ van Andrée Arty geniet mijn voorkeur. Het is opmerkelijk dat ofschoon ik haar nooit persoonlijk heb gekend, ik een zekere band voel met dit werk. Wellicht omdat ik net zoals Andrée Arty een gevoelige en artistieke vrouw ben. Maar Andrée maakt ook mooie collages en om daarbij aan te sluiten liet ik me inspireren door een stuk uit ‘Pavane pour une infante défunte’ van Maurice Ravel, want dit muzikale stuk lijkt de schilderij te omarmen alsof het mij en Andrée Arty verenigt.”
Na het concert en de uitreiking van de getuigschriften werden de componisten, hun muzikanten en de aanwezige muziekliefhebbers uitgenodigd voor een verzorgd wandelbuffet dat hen werd aangeboden door de Andrée en Pierre Arty Stichting. In het prachtige kader van de inkomhal van de concertzaal was ook een kleine tentoonstelling met collages en gedichten van Andrée Arty te bezichtigen.