Categorieën
Alida Everts Collage-prijs Tentoonstelling

Winnaars 3de editie van de Collage-prijs zijn bekend

Op donderdag 10 november maakte de raad van bestuur de winnaars bekend van deze 3de editie. De jury, met name Sergio Servellón, directeur van het Felix De Boeck museum, Antonio Nardone van de gelijknamige kunstgalerij, Emelyne Duval, winnares van de eerste editie van deze award en kunstrecensent Yves de Vresse droegen de winnaars voor na selectie uit meer dan 200 werken van bijna 80 deelnemers uit binnen- en buitenland.

De eerste prijs gaat naar Alida Everts, Diane Bakker werd tweede. De derde prijs gaat gedeeld naar Erik Van Maarschalkerswaard en Kim Windmolders.

De werken van de winnaars en een selectie van andere ingezonden werken en collages van Andrée Arty zijn nog tot en met 20 november te bekijken in het Rooftop Albert op de vijfde verdieping van de Koninklijke Bibliotheek van België.

Rooftop Albert
Koninklijke Bibliotheek van België (KBR)
Kunstberg 28, 1000 Brussel

Albert bevindt zich op de 5de verdieping van het de bibliotheek.

De eerste prijs ging naar Alida Everts uit het Nederlandse Hoogeveen. Ze studeerde aan de Akademie voor beeldende kunsten en vormgeving en aan de Academie Minerva van Groningen. De jury werd getroffen door het gebruik van de leegte waardoor het werk van Alida Everts zich onderscheidt van het gros van de gangbare collageproductie. Door het aanwenden van broze, goedkope materialen – in combinatie met getekende onderdelen – zou het werk als minimalistisch kunnen worden bestempeld, ware het niet dat hier wel degelijk sprake is van een naturalistische weergave van de ingebeelde realiteit. Deze onbevooroordeelde omgang met de collagetechniek levert fris, zeer persoonlijk werk op.

Dianne Bakker is geboren en getogen in Groningen en signeert als Alberdina B. Ze studeerde eveneens aan de Academie voor Beeldende Kunst Minerva in Groningen.

De collages van Dianne Bakker onderscheiden zich, naast hun bijzondere materiaalkeuze door subtiele verwijzingen naar illustere voorgangers zoals Edouard Manet of Le Douanier Rousseau, die haar pseudo-naïeve stijl van een dubbele betekenislaag voorzien.
Kleinburgerlijke, banale of huiselijke taferelen verbergen een deel mysterie en dreiging dat de toeschouwer naar believen mag invullen met eigen verhalen of onuitgesproken angsten. Zelf zegt ze van haar werk “Ik schep met mijn collages een mythische wereld waarbij het alleen op het eerste gezicht prettig toeven is.”

Erik Van Maarschalkerswaard en Kim Windmolders wonnen beiden de derde prijs.

Erik studeerde architectonische vormgeving aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem (1984-1990) en architectuur aan de Academie van Bouwkunst te Arnhem en Amsterdam (1988- 1991). Ogenschijnlijk banale foto’s vormen de basis van zijn werk. De minimale collage-ingrepen bereiken een maximale impact door de tongue-in cheek humor en de ironie die erin vervat zitten.
Kim Windmolders koos na een carrière van meer dan 25 jaar als muzikant voor de fotografie als visuele kunstvorm. De kunstenaar werkt momenteel aan een reeks van 1000 collages waarin met foto’s uit oude tijdschriften en boeken een snapshot wordt gecreëerd waarin verschillende tijdstippen en gezichtspunten verenigd worden in een nieuw hypermoment.